bitmedic.org

Lična odgovornost ili kolektivno ludilo?

Prvi slučaj novog SARS-CoV-2 virusa u Republici Srpskoj potvrđen je 5.marta 2020.godine. Ubrzo nakon toga i Svjetska zdravstvena organizacija proglašava stanje pandemije i globalne opasnosti od COVID-19.

Zatvaranje granica, covid bolnice, karantini, policijski sat, zabrane kretanja, obaveza nošenja maske i rukavica na otvorenom, kao i još niz kontradiktornih odluka su uslijedile nakon toga. Da li su bile neophodne da bismo uspjeli pripremiti zdravstveni sistem da se nosi sa novonastalom situacijom i velikim brojem pacijenata? Da, svakako. Da li smo kao pojedinci nešto naučili tokom perioda karantina? Nažalost, čini se da nismo.

Nedavno je dr Michael Ryan, direktor SZO za vanredne situacije izjavio da svaka osoba procjenjuje sopstveni rizik. Mi odlučujemo koliko smo blizu drugim osobama. Mi odlučujemo o intenzitetu naše društvene aktivnosti. Ako vam ne izgleda bezbijedno, onda i nije bezbijedno za vas. Zapitate li se da li je zaista tako?

Da biste znali procijeniti rizik, morate znati šta je rizik, logično. Bombardovani smo mnoštvom informacija o načinu prenosa virusa koje se mijenjaju na dnevnom nivou. I tu dolazimo do problema sa kojim se susrela Kina, a zatim i Italija. Dolazimo do problema koji je kao rezultat imao hiljade zaraženih na dnevnom nivou i stotine mrtvih. Dolazimo do toga da nakon skoro 7 mjeseci od prvog slučaja i dalje lutamo, jer neznanje izaziva strah i često potisne i zdrav razum. Život mora da ide dalje, a na nama je da rizik svedemo na minimum (namjerno pišem minimum, jer rizik ne možete u potpunosti izbjeći). Pitate se kako? Jednostavno i lako!

1. OSTANITE KOD KUĆE ukoliko imate simptome bolesti, ne ugrožavajte druge. Kašalj, curenje iz nosa, bol u grlu, povišena tjelesna temperatura, sve su to simptomi zbog kojih trebate ostati kod kuće. 

2. Redovno perite ruke i sa koronom i bez nje, naročito ukoliko ste skloni da često dodirujete lice, nos, usta, oči, a ko nije?

3. Držite distancu, birajte otvorene prostore za druženja ( bašta kafića, šetnja pored rijeke, izletište), virus nije buba koja skače sa osobe na osobu ili vreba ispod stola, otežajte mu put širenja.

4. Nosite masku u zatvorenom prostoru u kome boravi veliki broj ljudi, nije teško i zahtjeva minimum napora.

5. Kada sretnete drugaricu na ulici nema potrebe da se grlite i ljubite, dovoljno je i rukovanje, a ruke ćete oprati. 

6. Normalno je da morate imati krug ljudi sa kojima ćete se ponašati opuštenije i kojima vjerujete, koje viđate svakodnevno, taj rizik možete podnijeti, ali prema ostalima držite fizičku distancu i ne izlažite se riziku.

7. Na kraju i najbitnije, sami preuzimate rizik za sebe i one sa kojima ste u bliskom kontaktu.

Ako vama nije stalo do vašeg oca, majke, djeteta, najbližih prijatelja i ne bojite se da ih možete ugroziti vašim neodgovornim ponašanjem, ni vlast ni država vam to ne mogu zabraniti, niti trebaju.